Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sisakos kakadu

2009.05.31

.   Sisakos kakadu

Dél-kelet Ausztráliából származik. 35 cm hosszú, életkora 50 év körül van. A fiatal madarak begye alatti rész pirosas. A tojó bóbitája szürkébb.Kép Főleg magokat esznek, de bogyók, gyümölcsök, diófélék ,rovarok és azok lárvái is szerepelnek étlapján.  Nagyon ritkán kapható, elhelyezése röpdében ajánlott. Sokat rágcsál. Közepesen zajos, gyorsan szelidülő madár. Beszédtanításra alkalmas. Mint minden kakadu, ez a faj is egyre veszélyeztetettebb. Párosával, vagy kis kolóniákba verődve élnek. A földre általában csak inni szállnak le.

Tenyésztés:  Nagy faodú (pl. régi 20 literes boroshordó, vagy természetes üreges fatörzs). A pár az odút szétrágcsált fadarabkákkal tölti meg, ezért ehhez megfelelõ alapanyagot biztosítsunk számukra, vagy esetleg faforgáccsal mi is megrakhatjuk az üreget, hátha elfogadják. Költési időszaka eredeti élőhelyén október és január közé szokott esni. A fészküket magasan vízközelben szokták keresni.
Tojások száma: 2 - 3
Kotlási idő: 30 nap
Kirepülési idő: 50 - 60 nap