Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alapok az idomításnál

2009.08.19

Igen, ez a kettő dolog még jól jöhet...

Kézre ültetés:

 Ha a papagájnak csak egy utasítást tanítanak, akkor az a kézre ültetés legyen. A fiatal madarak könnyebben taníthatóak.

A madarat vigyük az oktatás helyszinére. Kedvesen beszéljünk hozzá, közben a kezünket közepes sebességel tegyük a hasa alá, majd mondjuk azt, hogy: "fel", vagy olyan parancs szót, amit később is használunk majd.

 Ha a madár felült az ujjunkra, dícsérjük meg! Ezt ismételjük meg úgy, hogy egyik kezünkről a másikra tesszük, végül tegyük vissza az ülőfára és mondjuk azt: "Le !". Újra dicsérjük meg. Ismételjük ezt meg minden alkalommal, amikor a madarat kivesszük a kalitkából. A papagáj hamarosan megtanulja ezt.

Más a helyzet akkor, ha kézzel nevelt papagájunk van és más akkor, ha esetleg vadon befogott, vagy a tojó álltal felnevelt madárról van szó.

A kézzel nevelt papagájok esetében az "oktatás" már a beszerzéssel kezdetét veheti ( a kézzel nevelt papagájokat nem a tojó neveli fel, hanem egy hozzáértő ember fiókakorától eteti, neveli).  Az ilyen madarak nagyon könnyen kezelhetők, kézbe vehetők, erre pedig naponta szükség van ahhoz, hogy a papagáj engedelmes és szelíd maradjon. Az ember álltal felnevelt madárnak minden esetben szüksége van fizikai kontaktusra az emberrel vagy egy fajtársal.

Az első leckét(a kézre ültetést) egészen hamar kell megtanítani, ez ugyanis a betanítás alapja. A papagáj nem oktatható evés, alvás idejében. Az oktatáshoz a legideálisabb egy szoba távol a kalitkától.

Vadon befogott, idomítatlan papagájoknál is a madár bizalmának elnyerése a lényeg. Az ilyen madarak körül legyen minden mozdulat nyugodt és biztonságot sugárzó. Kerüljük a szemkontaktust addig, amíg a madár fel nem enged a jelenlétünkben (ez akár évekig is eltarthat). A kezünket a hátunk mögött tartva beszeljünk sokat hozzá. Ne magasodjunk a madár fölé, ez ugyanis fenyegető számára. 


A nemkívánatos viselkedés megelőzése

A "Nem !" olyan parancsszó, amit minden madárnak ismernie kell. Ha például kinyúl a kalitka rácsain keresztül, hogy pl.: megrágcsálja a függönyt, ez az a szó, aminek meg kell állítania. Igaz, valószínüleg megteszi, ha nem vagyunk a közelben, de legalább tudja, hogy mit nem szeretnénk.

Végül: Ha a madárral (vagy madarakkal) foglalkozunk, mindig halkan, csenben tegyük, és ne jöjjünk ki a sodrunkból.Kép  Legvégül pedig ne kezdjük el kergetni azokat a madarakat, melyeket elsőre nem sikerült elfogni!