Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Játékokról

2009.12.12

Mindenkinek megvan a véleménye a játékokról- egyesek elengedhetetlennek, mások fölöslegesnek tartják őket. 

Igen, vannak hasznos játékok is. Sok játék (főleg a természetes anyagokból, fából, kötélből készült játékok) koptaják a madár csőrét, karmát; ezenkívül szórakozást kínál nekik.

A legegyszerűbb fajátékokat mi is elkészíthetjük- mindössze egy kicsit vastagabb ág, néhány fából készült gyöngy,  vastagabb kötél, és egy kampó (ezzel lehet majd felrögzíteni a játékot) szükséges hozzá.

(Kisebb madár esetén!)

 

 

1. "Szeleteljük fel" a faágat kb. mutatóujjnyi vastagságúra, közepükbe fúrjunk lyukat. Vigyázzunk, hogy a lyukak ne legyenek szélesebbek, mint a gyöngyök!

2. A kötél egyik felét csomózzuk meg, és a kampót rögzítsük ide.

3. Fűzzük fel a kötélre a faelemeket a következőképpen: 1 faszelet-1 gyöngy.

4. Végül csomózzuk meg a másik felét is a kötélnek.

Kész is van a játék. Ha mást a madarak nem is csinálnak vele, az biztos, hogy a fakéret lerágják róla. A természetes anyagokból készült játékot a madarak is jobban kedvelik.

A játékok jók arra, hogy a madárral szokatlan formákat, esetleg színeket ismertessünk meg. 

Kaphatók továbbá fémből készült játékok. Ha ilyen mellett döntünk, akkor nézzük meg a cimkét: Rozsdamentes acél, vagy nem?

A műanyag játékok nem annyira jók, főleg az erősebb csőrű madaraknak. A vásárlás előtt vizsgáljuk meg a játékot, hogy van-e rajta éles felület, vagy nyílás. 

Népszerű játék a hinta is. A legtöbb papagáj hamar megtanul hintázni. Ez is igen hasznos játék, mert fejleszti a madár egyensúlyérzékét.

Ne feledjük, a papagájnak nem az okoz örömöt, hogy játéka drága és trendi! Sok madárnak az is nagy örömet okoz, ha az asztalról kanalakat, száraztészta-darabokat, kupakokat dobálhat le.

Másrészről, viszont ha túl sok játék van a kalitkában, a madár nem tud érvényesülni. Gondoljunk csak bele: lakásunkban minden talpalattnyi helyen felesleges bútorok és egyéb tárgyak lennének, hogy éreznénk magunkat?