Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Arakakadu

2009.05.30

  Arakakadu                 

Származási helye Új-Guinea. Átlagos életkora 50 év, 60 cm hosszúságú. A fiatal madarak pofatájéka fehér. A tojó pofafoltja kisebb. Védett madár ezért, elvileg csak madárparkokban vagy állatkertekben találkozhatunk velük. Adhatunk neki gyári papagájeleséget, zöldséget, gyümölcsöt, diót, kukoricát, hámozatlan olajos magvakat. Nagyhangú, de kedves madár. Röpdéjét erős rácsozatúra tervezük, védőházikóját rendesen szigeteljük le. Eredeti élőhelyén, a trópusi esőerdő-övezetben, magányosan, párban vagy kis kolóniákban fordulnak elő.

Tenyésztése: Erős fészekdoboz, vagy nagy faüreg, melynek mérete 130 cm magas, 60 cm átmérővel, 25 cm-es röpnyílással. A madár ezt az üreget szereti telehordani vékony faágakkal melyekből 20 - 40 cm magas emelvényt épít, ezért ezt fészkeléskor biztosítsuk számára. A tojó egyedül költ, viszont kikelés után a hím eteti a fiókát. Fogságban gyakran rossz szülők lesznek, ezért sokszor a fiókát kézzel kell felnevelni.
1968-ban egy 30 éves párt sikerült költésre bírni az USA-ban. Hatalmas volierben született az eredmény: 6,1x3x2,4 m.
Az odú 38x38 cm2 alapterületű és 1,5 m magas volt.
A kicsik valószínűleg a 35. napon keltek.
Kirepülésre nem került sor, mert a szülők a kicsiket, 100 napos korukban, kidobták a fészekből.
Tojások száma: 1
Kotlási idő: 28 - 35 nap
Kirepülési idő: 95 - 110 nap